A Continental VDO tachográf elsőként kapta meg Európai Unióban típusengedélyét


A Continental VDO tachográf elsőként kapta meg Európai Unióban típusengedélyét

A Continental VDO tachográf elsőként kapta meg Európai Unióban típusengedélyét

A Német Szövetségi Közlekedési Hatóság (KBA) jóváhagyta a Continental számára az új intelligens tachográfot

Villingen-Schwenningen, Németország, 2023. június 19. Az EU-ban elsőként a Continental megkapta a KBA típusjóváhagyását a GEN2 Intelligens tachográfra nevezetesen a VDO DTCO 4.1-re. Az intelligens tachográfnak az EU Mobilitási Csomag 1. által meghatározott ezen verziója új és részben módosított funkciókat vezet be, és megbízható adatokat szolgáltat a nemzetközi fuvarozás hatékonyabb ellenőrzéséhez. "Nagy örömünkre szolgál, hogy intelligens tachográfunk második verziója időben megkapta az összes szükséges biztonsági tanúsítványt és típusjóváhagyást a célzott piaci bevezetéshez" – mondta Dirk Gandras, a Connected Commercial Vehicle Solutions üzletág tachográf-fejlesztéséért felelős vezetője. "Ez azt jelenti, hogy semmi sem áll az útjába annak, hogy az intelligens tachográf második verzióját időben leszállítsák az összes újonnan regisztrált haszongépjármű tervezett bevezetési dátuma előtt, 2023. augusztus 21-én."

Nagyobb biztonság és méltányosság Európa útjain

Jobb munkakörülmények, egyenlő versenyfeltételek és nagyobb közúti biztonság – ezek az Mobilitási Csomag I. céljai, amelynek szabályait sikeresen megvalósították. A Mobilitási Csomag nemcsak a pihenőidőket változtatja meg, hanem elsősorban a kabotázsutak igazolására és a járművezetők kiküldetésére vonatkozó kötelezettségeket szabályozza. Az intelligens tachográf új, második változata mostantól lehetővé teszi e rendeletek ellenőrzését és végrehajtását. A tachográf immár száz éves történetében ez az első alkalom, hogy a jogalkotók további vezérlési funkciókkal ruházzák fel a menetíró készüléket – olyan funkciókkal, amelyek messze túlmutatnak a munka- és üzemidő rögzítésén.

A rendelet (EU 2021/1228) előírásainak megfelelően az újonnan nyilvántartásba vett, 3,5 tonnát meghaladó megengedett össztömegű haszongépjárműveket 2023. augusztus 21-től második verziójú intelligens tachográfokkal kell felszerelni. 2025 augusztusáig a határokon átnyúló forgalomban használt meglévő járművek is két szakaszban követik egymást. Újdonság, hogy a határokon átnyúló, 2,5 és 3,5 tonna össztömegű haszongépjárműveknek 2026 júliusától tachográfra lesz szükségük. A Continental azt javasolja, hogy  a műhelyek az átalakítást (tachográf cserét) a törvényileg előírt tachográf kalibrálás során végezzék el – ez csökkenti a járművek állásidejét a műhelyekben.

 

A nagyobb átláthatóságot és az új adatalapú szolgáltatásokat lehetővé tevő technikai eszköz

Az új DTCO 4.1 egyik legfontosabb feladata a kabotázsutak és a járművezetők kiküldetésének továbbfejlesztett dokumentálása. Ennek elérése érdekében a GNSS-modul (Global Navigation Satellite System) automatikusan észleli a jármű helyzetét és a határátkeléseket, és rögzíti azokat a tachográf memóriában. A Bluetooth-interfész több kapcsolatot biztosít, megkönnyítve a tachográf olvasását és vezérlését külső eszközökön, például okostelefonokon. A DTCO 4.1 alkalmas az új járművezetői kártyákhoz is, amelyek tárolókapacitása 28-ról 56 napra bővült. Ezek a kártyák 2024 végén válnak kötelezővé. Az adatbiztonságot az ISO/IEC-15408 szabvány szerinti, törvényileg előírt biztonsági tanúsítvány garantálja az EAL 4+ tesztszinttel (Evaluation Assurance Level). A DTCO 4.1 már a Galileo európai műholdas navigációs rendszer adatait használja, ami a jövőben pluszt jelent majd az adatbiztonság terén. "Azt reméltük, hogy az üzemeltető biztosítja számunkra a Galileo helymeghatározási adatainak hitelesítését az augusztusi piaci bevezetéshez" – magyarázza Matthias Kliché, a Connected Commercial Vehicle Solutions üzletág jogi követelményekért felelős vezetője "Ez azonban nem volt lehetséges, ezért örülünk, hogy az Európai Bizottság nemrégiben elfogadta az EU 2023/980 rendeletet, amely jogbiztonságot nyújtott minden érdekelt fél érdekében ebben az átmeneti időszakban."

A DTCO 4.0-ban már ismert ITS-interfész (ITS = Intelligent Transport Systems) mostantól kötelező a tachográf új generációjához, és a jövőben számos más alkalmazási elképzelést is lehetővé tesz. A tachográf megbízható, biztonságos és egyedileg hozzárendelhető adatokká alakíthatja az adatokat. Ez olyan lehetőségeket teremt, amelyek messze túlmutatnak a jogi és szabályozási előírásokon, sőt olyan adatalapú szolgáltatásokat is magukban foglalnak, amelyek sokkal könnyebbé teszik a haszongépjármű-flottaüzemeltetők munkáját. Ennek egyik példája az útdíjszedési szolgáltatások – az úgynevezett tachográf-útdíj – integrálása, amelyet a Continental 2024-ben kínál először az Axxès útdíjszolgáltatóval. A fantáziának nincs határa, amikor olyan szolgáltatások fejlesztéséről van szó, ahol a tachográf szolgáltatja a kulcsfontosságú adatokat: "Fejlesztési partnereinkkel, ügyfeleinkkel és induló vállalkozásainkkal együtt teljes mértékben ki akarjuk aknázni a tachográfokban rejlő lehetőségeket, és bővíteni kívánjuk a flották és járművezetők szolgáltatási környezetét." – mondta Dirk Gandras, a tachográf jövőjével kapcsolatban.

Időpontfoglalás